๐๐๐ง๐ฏ๐จ๐ฎ๐ ๐ข๐ฌ ๐๐ ๐ค๐ฎ๐ง๐ฌ๐ญ.
In software โ en eigenlijk overal โ zie ik het vaak gebeuren: hoe complexer iets is, hoe beter het lijkt. Maar dat is een misvatting. Eenvoud wordt niet altijd gewaardeerd, omdat het soms wordt verward met ‘simplistisch’. Terwijl echte eenvoud juist getuigt van meesterschap.
Zoals Cruijff al zei: โ๐๐๐๐ก๐๐๐๐๐๐ ๐๐ โ๐๐๐ ๐ ๐๐๐๐๐, ๐๐๐๐ โ๐๐ก ๐๐๐๐๐๐๐๐๐ ๐ก๐ ๐ค๐๐ก ๐๐ ๐๐ , ๐๐ ๐ ๐๐๐๐๐ ๐ฃ๐๐๐ก๐๐๐๐๐๐.โ
Kijk naar Zidane โ mijn jeugdheld. Hij deed ogenschijnlijk simpele dingen, maar alles klopte: zonder kijken naar de bal, aannemen, de timing, de techniek, het overzicht. Pure eenvoud, tot in perfectie uitgevoerd.
In mijn rol als bondscoach tafeltennis zie ik het ook terug. Spelers worstelen soms met complexe services van tegenstanders en zoeken hun toevlucht tot nog complexere tegenoplossingen. Terwijl ik dan zeg:
ย ๐ ๐ธ๐๐ ๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐ ๐ ๐๐๐ ๐๐ ๐๐๐ก๐๐๐ ๐๐๐๐ฃ๐๐ข๐๐๐.
ย Niet elke eenvoudige oplossing is per se goed, maar een goede is wรฉl eenvoudig.
Daar zoeken we ook altijd naar in onze software. Voorbeeld: In KEENplanning kun je een rooster publiceren door simpelweg op de dag te klikken tot waar je wilt publiceren. Wil je het aanpassen? Klik dan opnieuw op een andere dag. Geen ingewikkelde menuโs. Geen overbodige stappen. Gewoon helder en logisch.
Eenvoud is geen gebrek aan complexiteit. Het is het resultaat van het doorgronden van complexiteit. Daar ligt ook de uitdaging bij softwareontwikkeling.
๐ Hoe kijk jij daarnaar in jouw organisatie?
ย Ben jij onder de indruk van complexe oplossingen of processen, of vraag je je dan juist af: kan dit niet simpeler?
Benieuwd wat wij hierin voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op!